Sol, solet... COP26

Amb tantes sigles i noms de “cimeres”, potser ens perdem una miqueta, no sé si us passa, però a mi sí. Per si és útil, aquí van quatre idees bàsiques:

La Conferència de les Nacions Unides sobre Canvi Climàtic de 2021 és la vint-i-sisena ponència de les parts de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP26) i s’està desenvolupant en aquests dies, des de dilluns 1 de novembre i fins demà, 12 de novembre, a la ciutat de Glasgow, Escòcia. En realitat, aquesta Conferència estava prevista per al mes de novembre del 2020, però fou ajornada com a conseqüència de la pandèmia de la Covid-19. Aquesta conferència també inclou la quinzena reunió de les parts del Protocol de Kyoto (CMP16) i la tercera reunió de les parts de l'Acord de París (CMA3). Noms de ciutats que ens recorden compromisos anteriors en relació a la cura del planeta i a la crisi climàtica.

Les dades científiques ens parlen d’una realitat objectiva de deteriorament de la vida sobre el planeta a causa del canvi climàtic. És un fet, doncs, sobre el que no caldria posar-se d’acord, és una evidència. Tanmateix, també en aquest tema, com en tants d’altres, a l’hora de buscar solucions trobem confrontació, polarització i extremismes a causa d’interessos particulars (econòmics, de poder, de consum, etc.). Encara que els combustibles fòssils contaminin més, són els recursos que jo tinc, dirà el país X. Molts també pensaran: si ara hem de portar un estil de vida més auster, què farem dels viatges de plaer en avió? Serà un perill per a l’economia del turisme!

Certament és complicat el tema, però revertir la situació passa per dues variables, al meu parer: Les petites accions i les grans accions. És a dir, el meu reciclatge particular, el meu estalvi d’energia, la meva opció de consum de proximitat... i per altra part, les lleis i els acords entre els estats per protegir el planeta, per protegir-nos. No puc llançar pilotes fora i dir que tota la culpa la tenen els polítics, que no es posen d’acord. Però tampoc els acords internacionals acabaran de funcionar si no hi ha un canvi de mentalitat i de comportament per part de la població.

No tinc coneixements d’exegesi, però en circumstàncies com aquestes, m’agradaria saber quins ressons produïa en la consciència del poble d’Israel aquella benedicció de Déu: “sigueu fecunds i multipliqueu-vos, ompliu la terra i domineu-la; sotmeteu els peixos del mar, els ocells del cel i totes les bestioles que s’arrosseguen per terra” (Gn 1, 28). Dominar, sotmetre... en llengua hebrea, quins matisos de significat amagarà? Que l’Esperit ens guiï per posar en pràctica el voler de Déu en el segle XXI sobre la Casa Comuna que ens acull, per nosaltres i pels nostres descendents.