La sinodalitat, cridats a caminar junts

El 17 d’octubre va començar la primera fase del “sínode sobre la sinodalitat” amb el document preparatori titulat Per una Església sinodal: comunicació, participació i missió. 

Dies abans, el setembre, a la primera trobada de curs del moviment d’església en què estic es va fer referència a la sinodalitat. Em vaig apuntar la paraula, perquè ben bé no sabia què volia dir però em va semblar que era alguna cosa important.

La paraula sínode prové de la unió de dos termes grecs, synodos (reunió o concili) i hodós (camí).  El significat de la paraula sínode és “aquest caminar junts amb Jesucrist i sota el guiatge de l’Esperit Sant”, va dir el cardenal Omella en l’homilia de l'obertura diocesana del sínode a Barcelona.

Una Església sinodal és doncs, una Església que camina conjuntament. 

La primera de les tres etapes del procés sinodal que acaba de començar, es desenvolupa a les esglésies diocesanes i comunitats cristianes fent una àmplia consulta a nivell local. La sinodalitat, com una manera de fer i de ser de l’Església, arrela en aquest procés d’escolta i consulta de tots els fidels a tots els racons del món. 

Estem davant d’una gran oportunitat de renovació i de purificació de l’Església. Aquest caminar junts només té sentit si és en l’Esperit i per tant oberts a la novetat i a la conversió, amb valentia i coratge, disposats a sentir coses que potser ens faran moure d’allà on som. El document fa una crida a caminar junts, perquè és impensable una conversió eclesial sense la participació activa de tots els integrants del Poble de Déu. El Papa Francesc ens anima a tenir confiança en l’Esperit, a no tenir por d’entrar en diàleg i deixar-nos impactar pel diàleg.

Deixem-nos conduir per l’Esperit, escoltem i parlem, participem sinodalment en el sínode. Que aquella paraula apuntada un dia en un paper, prengui vida per mitjà de l’Esperit i es faci realitat en l’Església. Seguim la crida a formar part d’aquest procés, deixem-nos transformar personalment i comunitàriament per l’Esperit. Com va dir el Papa Francesc aquest setembre a Roma, l’Esperit Sant ens necessita. Escolteu-lo escoltant-vos a vosaltres mateixos. No deixeu ningú fora o enrere.