Velocitat de creuer

Gairebé tots anem a més velocitat de la recomanable. Ho veiem en el trànsit urbà, ho constatem a les 9 del matí a les portes de les escoles o quan estem fent cua a la sala d’espera de cal metge. Com si una força interior ens estirés per córrer, per arribar a algun port llunyà. Velocitat de creuer arreu.

 

La força que ens tiba passa per dintre del nostre cor i de la nostra ment. El que en diuen serenitat, pau, una cosa darrera l’altra estan en general ben absents dels nostres dies.

 

Ens perdem moltes coses, a vegades les millors de la vida. Passen pel costat i ni les veiem. Que poc ens aturem per veure  ni que sigui una breu estona: un arbre, una flor, el mar immens, una persona que té la paciència d’esperar que el semàfor es posi verd.

 

 Avui, però, com a fruit de la lectura d’un savi oriental has decidit reduir la velocitat de creuer.

         Per què vaig amb tanta pressa?

         Què potser hi ha algú o alguna cosa que em persegueix?

         No serà que no tinc cap meta concreta?

         Què significa omplir el temps? Què potser està buit?

         La velocitat... no és la forma de fumigar l’angoixa?

         Quan m’aturo una mica... no torna a sortir la mateixa angoixa?

 

Finalment has decidit asseure’t una estona en aquell bar que està davant del parc. Has demanat una aigua. Primer t’has quedat mirant la gent ... realment la majoria anava massa ràpid... després has mirat els arbres del parc... plàtans amb fulles verdes primavera... els sorolls han anat minvant a mida que veies el verd, com si s’anessin evaporant en el seu color.... i després has preguntat al teu cor.  “Què em passa que et tinc tan descuidat?”.

 

Fixeu-vos com creixen les flors del camp: no treballen ni filen,  però us asseguro que ni Salomó, amb tota la seva magnificència, no anava vestit com cap d'elles.  I si l'herba del camp, que avui és i demà la tiren al foc, Déu la vesteix així, ¿no farà més per vosaltres, gent de poca fe?  Per tant, no us preocupeu, pensant què menjareu, o què beureu, o com us vestireu.  Tot això, els pagans ho busquen amb neguit, però el vostre Pare celestial ja sap prou que en teniu necessitat.  Vosaltres, busqueu primer el Regne de Déu i fer el que ell vol, i tot això us ho donarà de més a més”  ( Mt 6, 28-32 ).

 

Jesús Renau sj.