Situar-se davant l'Evangeli

Cada dia hi ha mes gent que llegeix l’Evangeli. Al matí o al vespre, també al migdia. És una lectura rica, plena de sentit, que va calant com aquelles pluges fines d’hivern.

Però, com ens posicionem davant de l’Evangeli? Quina postura interior i exterior tenim? Com ens hi situem?

Està prou bé que ens hi situem com davant d’un text ple de saviesa i bons ensenyaments. Una lectura per aprendre. Mes encara: una lectura que ens ajuda a reflexionar, que ens serveix per mostrar-nos uns ideals i fins aprofundir en la persona de Jesús.

Sobre aquestes formes de llegir o meditar els Evangelis no hi ha res a dir, són útils, profitoses i ajuden.

Hi ha possiblement una postura millor. Aquesta és la proposta d’avui per si pot ajudar a algú.

1.- A l’Evangeli missatge i missatger es confonen, són el mateix. El missatge és Ell, Jesús. Per tant abans de començar es recomana un silenci inicial, un acte de fe en Jesús i una pregària a l’Esperit per tal de que augmenti en nosaltres el coneixement intern, l’amor i el seguiment del Mestre i Amic.

2.- Abans de començar la lectura cal obrir-se interiorment. No anem tant a descobrir, a analitzar o reflexionar, sinó a deixar-nos impactar per una Paraula que porta vida. Obrir el cor, obrir les mans, restar uns moments a l’expectativa.

3.- Llegir lentament com qui escolta la veu de l’Amic, que vagi penetrant i entrant. És vida la que vol ajudar a la nostra vida. Certament és saviesa, i també amor, consol, ajuda, comunicació, goig , novetat, tendresa, alternativa i llum. Ens cal minvar una mica la dimensió analítica racional i augmentar l’afectiva receptiva.

4.- Si hi ha alguna paraula, frase, acció o fet que ens mou, parar-nos, anar-los assaborint, repetint interiorment, entrar potser en una mena de coneixement més directa, de certa naturalitat. Degustar en el paladar del cor, deixar que actuï, no frenar la dinàmica que porta amb els nostres dubtes, crítiques, protagonismes i raons.

5.- Si res d’això passa sempre podem fer-nos dues preguntes: aquest fragment de l’evangeli què diu sobre la vida, i diu alguna cosa sobre el Misteri de Déu?.

6.- Per acabar un breu col·loqui amb el Senyor i possiblement prendre alguna nota en el diari espiritual.