Quaresma 2006. Punts sensibles per a la conversió (II)LA COPE

El fet


Una emissora de radio, que va ser el resultat d'una centralització de ràdios diocesanes, parroquials, de congregacions religioses i altres inspirades en la fe catòlica, per tal de que unides en una única entitat poguessin fer un bé més gran i arribessin a més gent. Això sota el guiatge de la Conferència Episcopal Espanyola.
Actualment té uns programes de formació i informació religiosa. I altres més generals, de cara al gran públic, tant d'humor, com de comentaris esportius i temes de actualitat. Entre ells n'hi ha dos de màxima audiència que repetidament han estat criticats pels bisbes de Catalunya, si bé, fins aquest moment, no sembla que hagi servit de massa en el si de la Conferència Episcopal Espanyola.
Les crítiques en nom de l'evangeli es centren en contra del foment de l'odi, la burla sistemàtica de persones, institucions, grups i nacions senceres, emprant el cinisme, la modificació tendenciosa de les notícies i una ajuda sistemàtica a les postures d'un determinat partit polític.
La resposta per part dels alts responsables de la emissora a aquestes crítiques es fonamenta en la llibertat d'expressió i de pensament. Resposta fins a cert punt intel·ligible en el marc d'una societat civil democràtica, però que en boca de membres de la Conferència Episcopal Espanyola sona a farisaica, si es té en compte com afronten el pluralisme i la crítica interna en el si de la comunitat cristiana. Sota aquesta situació possiblement s'amaga una política de suport i d'atac, sense considerar que els cristians estan avui arreu i participen parcialment de totes les formes polítiques en el marc democràtic.
Aquesta situació de la COPE és ja escandalosa per molts creients. Pot allunyar als indiferents de la nostra fe, mostra com determinats sectors de la jerarquia han entrat en el confrontació política i va creant una divisió i fins un menyspreu entre persones, famílies i pobles.

Reflexió quaresmal


Ens cal analitzar com portem aquesta creu i si en altres àmbits de la vida no estem fent el mateix; no sigui que mirant el que passa a fora tanquem el ulls al teu cor i no escoltéssim la veu que ens demana conversió.

Com portem aquesta creu?

 1. Sense odi, ni rancúnia ni menyspreu de ningú?
 2. Mai tornant mal per mal, sinó bé per mal ?
 3. Manifestant el desacord amb humilitat, claredat i valentia ?
 4. Pregant al Senyor pels responsables directes i indirectes del fet ?
 5. Emprant els mitjans democràtics civils i del dret canònic de l'Església?
 6. Perdonant, suportant i tenint cura de les ferides que ens provoquen?


Altres àmbits de la vida

 1. Examinem si a la vida familiar, les relacions entre germans, pares, fills, avis, parents.... no acceptem o tenim actituds semblants a aquelles que critiquem de la COPE.
 2. Examina si a la vida professional, a la feina, amb els companys, els de dalt o els subordinats, els nous immigrants... la gent del teu barri, de la teva comunitat...etc. no fas el mateix.
 3. Examina els comentaris, els punts de vista, les referències i aportacions positives o negatives en vers les altres cultures, religions, formes de ser i de viure que et poden cridar l'atenció...etc. no són potser semblants o, ves a saber, potser pitjors?


Llum pasqual

 1. Però a vosaltres que escolteu, Jo us dic: estimeu als vostres enemics, feu el bé als qui us odien, beneïu als qui us maleeixen, pregueu pels qui us ofenen. ( Lluc 6, 27 )
 2. Crist ens ha alliberat perquè siguem lliures. Així, doncs, manteniu-vos ferms, i no us deixeu sotmetre altre vegada al jou de l'esclavatge. ( Gàlates 5, 1 )
 3. No hi ha cap arbre bo que doni fruits dolents, ni cap arbre dolent que doni fruits bons. Cada arbre es coneix pel seu fruit, no es cullen figues del cars, ni es veremen raïms de les bardisses. (Lluc 6,42 )