No sé qui sóc

Feia ja una bona estona que estàvem xerrant. La gent entrava i sortia de la cafeteria, i nosaltres a la taula del racó havíem repassat ja la major part de la nostra vida. Quan semblava que no quedava res important per comentar, em mirares fixament, com qui vol expressar quelcom de molt gran i em vas dir: porto 25 anys de vida i realment encara no sé qui sóc.

Passa sovint que la nostra persona ens sorprèn amb reaccions imprevistes, i al final et preguntes: qui sóc ? Això he dit? Quin misteri per a mi és la meva identitat.

Vas sostenir la mirada fixa en els meus ulls esperant una resposta. Potser et conformaves amb una opinió sobre la teva persona. Et mancava reconeixement d’un amic. Però ara el problema el tenia jo. Qui ets tu? Sé qui hi ets, sé que conec moltes coses de tu, però qui ets? Evidentment podria dir algunes coses sobre el teu caràcter, la teva història, algunes trifulgues del teu cor i les capacitats actives d’una persona emprenedora... però qui ets?

Coneixem a molta gent, tenim molts amics i amigues en el Facebook, el mòbil no para de deixar missatges... però que poc sabem de la identitat dels altres! Especialment el més important, el que els defineix com a persones, la ruta de la seva nau, com suporta les ventades d’alta mar, i què sent de si mateix en els moments d’èxit, de fracàs o de monotonia.

Quan vas abaixar els ulls, davant del meu silenci, notava que una certa decepció podia envair-te. Si un amic no sap o no vol dir qui ets... pot ser, pensaràs, que no li interessa, que en el fons mai ha pensat en mi... i coses semblants. A la poca estona sortíem del bar i ens acomiadàvem, cadascú a casa seva.

Va ser aquell vespre, ja ben a prop de les 12, que vaig obrir el llibre de comentaris bíblics intentant fer una mica de pregària, quan em vaig trobar una sentència d’un autor desconegut. Deia: Els cristians sabem qui som mirant-lo a Ell.

Ell aquí significa Jesús. La llarga estona que va seguir a aquest moment intens, autènticament flipant, vaig anar-me trobant en les pàgines de l’Evangeli de Lluc.

Si vols saber qui ets mira a Jesús i et desvetllarà el teu fons del fons.   

 

Jesús Renau sj.