Per veure't a tu

Els Pets
Fràgil

Mastegant les hores
al museu de la ciutat
va comptant persones
dins la sala principal,

i avui suporta una mostra itinerant
d'un poca-solta que fa massa quadres.

Disfressant els nervis
creu que arribarà en retard
i com cada dia
es planta al quadre del davant,

i la pantina amb els ulls assedegats
fent un esforç per no cridar.

Per veure't a tu
suporto un sou de merda.
Per veure't a tu
agafo els torns de l'altre gent
a canvi d'aquest moment
que em dóna la vida.

Esquivant les dones
que l'espien del veïnat
pren la línia groga
amb un bonus caducat.
I dins el sarró tragina una carpeta
de matemàtica amb problemes.

Per veure't a tu
enganyo un home de Falset.
Per veure't a tu
sóc sòcia i m'he tret el carnet
i estalvio el deu per cent
per mirar-te atordida.

I si ens pregunten per casualitat
quina seria l'obra d'art
que ens enduríem a casa
somriuríem amb ganes
i diríem amables
que fa temps que ho tenim bastant clar.

Per veure't a tu
distingim amb facilitat
-per veure't a tu-
Gilbert and George, Rothko i Mondrian
i ens hem anat aficionant
als perafraelites.

Per veure't a tu
fem vida entre quatre parets.
Per veure't a tu
somiant tocar textures
entre vermells i ocres,
resseguint-nos les costures,
mesurant les mesures,
fascinats, guardant-nos el secret,
sense dir-nos res
però estranyament conscients.

... Tu ets una obra d’art!

Els protagonistes de la cançó troben refugi en un santuari modern, un museu. Però resulta que el que als ulls dels entesos són obres d’art resta com insignificant davant la passió de veure la persona estimada. L’amor fa que el els valors es capgirin, que el sou no sigui el darrer criteri, que el temps prengui una altra intensitat, que el present es condensi en una trobada quotidiana que esdevé la raó de viure.

 

Traslladant-ho al camp de la pregària...

  • Vius l’estona de pregària com un moment d’autenticitat de la teva vida? Com quelcom esperat que necessites com l’aire que respires? Quin valor te per a tu aquest moment per a l’absurd?
  • Els amants es troben en el secret. També així es demana que sigui la nostra estona de pregària: “En canvi, tu, quan preguis, entra a la cambra més retirada, tanca-t'hi amb pany i clau i prega al teu Pare, present en els llocs més amagats, i el teu Pare, que veu el que és amagat, t'ho recompensarà.” (Mt 6, 6)
  • Mirar una obra d’art... no pot ser també contemplar una persona estimada? Entra al museu de les teves persones estimades i atreveix-te a perdre-hi temps. Prega pels altres com si fossin una obra d’art.
  • L’amant cerca un lloc per trobar-se amb el seu estimat a costa d’altres coses. Com concretes tu l’estona de pregària? A què renuncies? Què passa en segon terme?
Per veure’t a tu... el que sigui!

N’hi ha que també van fer de tot per veure a Jesús. N’hi havia un que tenia un cert estatus econòmic i se’l va empassar i va fer el ridícul per tal de veure’l. Es deia Zaqueu.

 

"Jesús va entrar a Jericó i travessava la ciutat. Hi havia un home que es deia Zaqueu, cap de publicans. Era un home ric. Zaqueu buscava de veure qui era Jesús, però la gentada li ho impedia, perquè era petit d'estatura. Llavors s'avançà corrent i es va enfilar dalt d'un sicòmor per poder veure Jesús, que havia de passar per allí. Quan Jesús va arribar en aquell indret, alçà els ulls i li digué:  Zaqueu, baixa de pressa, que avui m'haig d'hostatjar a casa teva.

Ell baixà de pressa i el va acollir amb alegria. Tots els qui ho van veure murmuraven contra Jesús i deien: Ha anat a allotjar-se a casa d'un pecador!

Però Zaqueu, dret davant el Senyor, li digué: Senyor, dono als pobres la meitat dels meus béns, i als qui he exigit més diners del compte, els en restitueixo quatre vegades més.

Jesús li digué: Avui ha entrat la salvació en aquesta casa; perquè també aquest home és fill d'Abraham. El Fill de l'home ha vingut a buscar i salvar allò que s'havia perdut" (Lc 19, 1-9)