Temps Ordinari - Quart diumenge

El nostre món, capitalista, masclista, colonialista i depredador de la terra, a través de les xarxes socials ens presenta la felicitat lligada al poder econòmic i polític, a l'èxit i al benestar físic i emotiu, a una vida fàcil i còmode. El  ideal és viure als països del món nord-occidental, a l`anometat primer món. Hem convertit el cristianisme en una benedicció divina de la societat opulenta, som els privilegiats del Regne de Déu,  hem tingut una bona formació, fins i tot religiosa, estem satisfets de nosaltres mateixos. Som feliços!

Però quan ens arriba un fracàs, una malaltia o la mort, no tenim resposta, estem perduts. Hem edificat un món inhumà, injust, violent i depredador de la terra. Augmenten els suïcidis de joves

Per això, l`evangeli d´avui esdevé molt desconcertant i estrany, ho capgira tot, tot ho posa cap per avall. Per Jesús els feliços són els pobres d`esperit, els humils, els compassius, els perseguits, els nets de cor, els que lluiten per ser justos. Aquests són els predilectes del seu Regne, els pobres de Yahwé.

El nostre cristianisme ha esdevingut un cristianisme burgés, la fe cristiana s´ha convertit en una salsa o una etiqueta exterior que no transforma la realitat personal, social o religiosa, és una llavor sense punt germinal, es vernís, la cultura ambiental de la civilització occidental. No és estrany que els joves rebutgin aquest tipus de cristianisme i en canvi se sentin atrets per figures com Romero, la Mare Teresa, Luther King, Ellacuría, Casaldàliga, els indígenes assassinats per defensar la seva terra contra les multinacionals, les Germanetes de Foucauld que viuen enmig dels pobres, etc. 

Les benaurances de Mateu són l´autèntic retrat de Jesús i de Maria. Ens hem de convertir a l´evangeli de Jesús, hem de canviar de mentalitat i d´estil de vida. I serem  feliços de debò. Aquesta és la gran  bona notícia de l`evangeli d´avui.

Víctor Codina, sj.
Pregària escoltada (coord. Marta Burguet)