Les causes

Enmig del ben merescut desplegament mediàtic, que ha tingut el traspàs del bisbe Pere Casaldàliga, en el que s’han inclòs diversitat de frases seves, se n’ha subratllat una que ell repetia constantment; tant és així, que va ser la primera que van destacar els redactors de Telenotícies de TV3. Deia  el bisbe Pere: Les nostres causes valen més que les nostres vides, perquè són les que donen sentit a la nostra vida.

I tots sabem quines eren les causes de Pere Casaldàliga. Les causes dels pobres, dels explotats, dels esclavitzats, dels espoliats pels interessos dels poderosos latifundistes de les riques terres amazòniques.

I per a un cristià, com ho era de veres el bisbe de Sao Felix de l’Araguaia, aquestes causes eren les causes, per les que va donar la vida Jesús de Natzaret. Són les causes del Regne de Déu, tan contràries a les ambicions i interessos individualistes dels que disposen de poder i practiquen tot tipus de violència sobre els “sense veu”. No tenen veu, però tenien els noms al cor d’en Pere.

Aquestes van ser les causes del Regne de Déu, a les que es va lliurar totalment el bisbe Pere Casaldàliga. Si tot cristià està cridat a les causes del Regne de Déu, seria bo, i necessari, que ens féssim la pregunta: Com es concreten les causes del Regne a les que estic cridat a lliurar la meva vida?

Francesc Xicoy sj