“Squeeze and smell”: herbes balsàmiques i coronavirus

Segueixo el confinament de la població catalana, espanyola i europea des de l’Índia, on estic fent una recerca des de gener a maig de 2020.  Aquí el coronavirus no ha entrat gens fort, i s’estan prenent mesures. Però les notícies que m’arriben de la família i de les comunitats jesuïtes m’estan afectant. Tanmateix, ahir a la tarda vaig tenir un temps balsàmic. Vaig visitar als afores de Trichy (Tamil Nadu, sud de l’Índia) un jardí botànic gestionat per la universitat jesuïta local. S’hi cultiven i processen plantes medicinals típiques de l’estat de Tamil Nadu. Visiten el jardí estudiants de la nostra universitat, cultivadors locals que volen produir i comercialitzar noves espècies i també grups de dones que volen guanyar autonomia personal i econòmica.

Vaig estar una bona estona amb la pagesa que té cura de les plantes, i vam poder intercanviar algunes idees, tot i que ella no parla anglès i jo no parlo tamil. Prova que l’amistat pot créixer malgrat la manca d’una llengua comuna…

Quan va arribar el professor de botànica, em va anar portant pels diferents terrenys del planter i em va anar explicant les propietats medicinals de cada planta i cada arbre. Quan collia una petita mostra de cada planta i me la passava, repetia: “Squeeze and smell” (“Apreta i olora”). Vaig poder olorar una vintena d’herbes que guareixen tota mena de malalties.

Vaig pensar que el coronavirus ataca psicològicament la gent en el sentit que podem acabar pensant que tota la naturalesa és un gran mecanisme que només transmet infeccions i mort. Doncs no: hi ha infinitat de plantes que tenen propietats medicinals, i que ens poden guarir si ens hi aturem. Potser aquest temps de reduir l’activitat es convertirà en balsàmic si som capaços d’aturar-nos davant d’una herba, una fruita… o un moment tranquil, per a fer això : «Squeeze and smell». Viure el moment i olorar-ne la flaire.

Així anirem recuperant la confiança que la realitat no només està infectada sinó que té també moltes propietats balsàmiques que ens guariran físicament i anímicament.

Una abraçada

Pep