“Primer els últims”

“Primer els últims”: Aquest és el lema que enguany les obres dels Salesians duem a terme.

Em sento privilegiada d’haver escollit ser EDUCADORA, d’haver après a acompanyar la vida de tants infants i joves fràgils i fragilitzats, i especialment per haver acceptat el repte de la feina que em toca fer cada dia des de fa onze anys.

Vaig arribar a les terres de Ponent amb un encàrrec: dirigir la Casa Don Bosco (CRAE per a nois de 14 a 18 anys) i no va ser fàcil, perquè dirigir una entitat no és el mateix que educar/acompanyar a joves, però vaig aprendre a situar-me en el meu lloc, respectant l’espai de cada company/a i guanyant-me el respecte dels joves i companys/es, amb paciència, proximitat, estima i fermesa en les decisions.

Fa cinc anys l’encàrrec va canviar i l’obra salesiana de Lleida va créixer amb la fusió d’una segona entitat de la ciutat (CIJCA), liderada per ex-alumnes dels Salesians. Assumir aquesta direcció, no va ser gens fàcil, però amb l’ajuda, suport i confiança dels Salesians i de tot l’equip que duia a terme els serveis educatius, va ser un repte assumible i un gran descobriment. Ara aquesta gran nau està composada per: un centre de menors, un pis per ex-tutelats, tres centres oberts, dues oficines de treball per a joves, un centre de formació pre-laboral i properament i esperem que així sigui, un pis d’acollida per a joves de qualsevol provinença.

En aquests darrers cinc anys, han quedat enrere moltes creences de com havia de ser la meva direcció de l’entitat. Volia estar junt amb els joves el màxim de temps possible i deixar poc temps a la burocràcia, però el cert és que per a que tot funcioni, ha d’haver algú que prepari el terreny i posi la llavor; ara doncs amb qui passo més estones és amb l’ordinador i amb els educadors i educadores dels serveis, als qui ara, més que mai, em toca acompanyar, perquè són ells els que han de saber llaurar la terra i cuidar de la sement. Jo em conformo amb sortir al camp, gaudir i veure com va creixent tot lo llaurat.

I és que cada jove, per més malmès que estigui, per més futur incert que desprengui..., té una possibilitat de millora, que com educadors i educadores hem de saber desvetllar, motivar, potenciar, orientar, acompanyar i enriquir per a que tingui la possibilitat de poder escollir, allò que vol arribar a ser.

A/e: pes.lleida@salesians.cat

Facebook: ssj_peslleida

 

Pilar Lance
Directora Salesians Sant Jordi-PES Lleida