Assossegar el cor

Un moment, si us plau:

No veus que vius carregat d’angoixa? Assossega el teu cor!!

No puc. Em crema. Des de fa ja molt de temps. He anat per tot arreu, cercant la pau. Sento la necessitat urgent de pau, saps? Aquella dita: salut, diners i amor no és certa. Porta una gran trampa a dintre, és una veritat fragmentada.

Tinc salut.... i què? Pitjor seria no tenir-ne, és clar. Però ni hi penso. Només quan tinc mal de cap o de queixal és quan la valoro, o quan veig persones que pateixen. Penso: un dia pots ser tu. I el pitjor és que és cert, un dia puc ser jo. La salut no em fa feliç.

Tinc diners. No em puc queixar. No és que me’n sobrin, eh!. Mes aviat me’n manquen pel que voldria fer. A vegades n’he tingut més, i ves per on, en necessitava encara més.  Però els diners no omplen el meu cor. Els necessito, però no em fan feliç.

No sé si tinc amor. Ho dubto. Molts cops he pronunciat aquesta paraula, això sí. El sexe pel sexe m’esgarrifa, em crea una buidor insuperable. Podria ser cert que estimo i que hi ha qui m’estima; però també sé que començar a estimar és començar a patir. No estic preparat per patir. Amor i patiment no em fan feliç.

Molta gent pensa que sóc una persona afortunada. Molta gent voldria trobar-se en el meu lloc. Realment em distrec força i fins a cops visc com “flipat”. Però no soc feliç. Ho he provat quasi tot i no sóc feliç, al final sempre torna la buidor.

Abans de sentir-te feliç has d’assossegar el teu cor. El cor és el més íntim de tu, la caverna profunda, el jo radical. No s’arriba a la felicitat sostenible amb el cor desassossegat.

 

1.- El millor medicament per assossegar el cor és un ordre de vida.

2.- Intentar viure avui, la vertadera possibilitat real. Ni ahir ni demà.

3.- Escoltar de debò, i no escoltar-te o parlar per parlar.

4.- Austeritat controlada com a font de llibertat. També en el menjar.

5.- Arribar a conèixer la teva forma natural de descans.

6.- Aprendre a controlar la ment i la imaginació.

7.- És millor donar que rebre.

8.- Aprendre a centrar-te en el jo profund i fer silenci interior.

9.- No sols creure que Déu t’habita, sinó que tu habites en Ell.

10.- Estimar amb passió la pau i les causes justes.

 

Jesús Renau sj.