Què és el més important?

Amigues i amics,

Tots aquests mesos hem passat moltes experiències diferents, plenes de germanor, angoixa, esperança, il·lusió, tristesa, alegria... Podríem compartir-ne alguna? I enmig d'aquestes experiències, us heu preguntat què és el més important? Què és allò que ens dona pau i alegria, que ens aguanta?

A Jesús també li van preguntar. Els fariseus volien saber si Jesús considerava fonamental el que ells consideraven fonamental. I per això el van interrogar: Mestre, quin és el manament més gran de la Llei?

Què diríeu que és el més important a la vostra vida? Ho heu pensat? Compartiu el que creieu que està al centre.

Doncs bé, Jesús va respondre sense dubtar: l'amor a Déu per damunt de tot, i l'amor al proïsme. Si estimem a Déu primer, les altres coses del dia no passaran mai per damunt de Déu, ni farem injustícies -perquè Déu estima tothom!-, i si l'estimem dedicarem estones a parlar-li. Sabeu què vol dir "proïsme"? Són totes aquelles persones que estan pròximes o que passen pel costat: amics, enemics, coneguts, desconeguts, europeus, asiàtics, africans, americans... Jesús diu que allò fonamental és estimar Déu i estimar tothom!

Mirem ara el dibuix: podeu identificar qui són o d'on vénen cadascun dels personatges? Se'ls veu feliços? Per què? Valoren l'amor a Déu i als altres com el més important. I si això és el més important, encara que algú tingui problemes, pors, malalties... pot viure la pau i l'alegria de Déu, perquè l'amor a Déu i als altres és l'únic que li importa. Quan surt de casa, quan està dintre, quan va a una botiga, quan es troba amb amigues i amics... li importa sobretot estimar.

I ara llegim aquestes dues paraules ben grans: "Fratelli tutti". Sabeu què vol dir? En italià vol dir "Germans tots": és el títol d'un llibret que ens ha escrit el papa Francesc per a tots nosaltres, i que ens diu el mateix: que l'amor a Déu i als altres ha de passar per damunt dels interessos egoistes. Només així podrem actuar com a autèntics germans i germanes que som dels altres!